0%

Sötét mintázatok – hatásköri kérdések a DSA kapcsán

utolsó módosítás: 2024. július 16. 09:28

Az online platformokon alkalmazott sötét mintázatok témájával már több korábbi cikkünkben foglalkoztunk. Ezúttal egy olyan tanulmányt mutatunk be, amelyben Dr. Szilágyi Pál a téma jeles kutatója a sötét mintázatok jogi szabályozásának hatásköri kérdéseit járja körül. A tanulmány legfontosabb vizsgálati kérdése, hogy a sötét mintázatokkal szemben a hatóságoknak mely esetben kell a digitális szolgáltatásokról szóló rendelet (DSA) és mely esetben más jogszabályok alapján eljárni.

A sötét mintázatokat érintő joggyakorlat szempontjából kiemelkedő (európai uniós) jogforrásként tekinthetünk a DSA mellett a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvre (UCPD) és az általános adatvédelmi rendeletre (GDPR), de a sötét mintázatok szabályozását kifejezetten tartalmazza a politikai reklámtevékenység átláthatóságáról és célzott folytatásáról szóló rendelet és az adatrendelet is.

A hivatkozott jogforrások hatálya részben átfedést is mutat, továbbá kikényszerítésük és alkalmazásuk több hatóság hatáskörébe tartozik, így feltétlenül szükséges tisztázni a jogforrások pontos hatályát és az alkalmazó hatóságok pontos hatásköreit. Ebben segít számunkra ez a tanulmány, melynek elsődleges célja a hatásköri szabályok vizsgálata, különös tekintettel az uniós jogforrásokra és egyes hazai jogszabályokra.

Ez is érdekelheti