0%

Az online platformokon alkalmazott sötét megoldások

utolsó módosítás: 2023. december 13. 11:10

Az online térben egyre több olyan módszer és eszköz áll rendelkezésre, melyek célja, hogy a felhasználókat olyan tranzakciós döntések meghozatalára sarkallja, amelyek ellentétesek lehetnek az érdekeikkel, vagy amelyeket egyébként nem tennének meg. Harry Brignull brit UX-designer nyomán ezeket a technikákat nevezik „sötét megoldásoknak”, és ezek típusait, illetve szabályozásuk jogi hátterét és gyakorlatát mutatja be a CMS Budapest – az NMHH megrendelésére készült – tanulmánya.

A sötét megoldások sikeressége és ezáltal rohamos terjedése – a tanulmány szerint – alapvetően két okra vezethető vissza. Egyrészt a digitális környezetben alkalmazott módszerek és eszközök sokkal kifinomultabbak, ezáltal hatékonyabban képesek megszólítani, illetve a kívánt eredmény felé terelni a felhasználókat. Másrészt a sötét megoldások a felhasználók gondolkodási módjának, észlelésének gyengeségeire építve használják ki azt, hogy az emberi figyelem nem korlátlan, és a felhasználó nem tud egyszerre minden információt feldolgozni, így a megfelelő módszerrel könnyen befolyásolható.

E változatos technikák világában, illetve a rájuk vonatkozó jogszabályok rengetegében segíti eligazodni az olvasót a CMS Budapest szakértői csapata (dr. Petrányi Dóra, dr. Domokos Márton, dr. Horváth Anna Zsófia, dr. Huszár Daniella), akik a hatóság számára készített hosszabb tanulmányuk mellett szakmai ismeretterjesztő anyagukban a gyakorlati életből vett képek segítségével is illusztrálják az online platformokon alkalmazott sötét megoldásokat. 

Amint azt a tanulmány is részletesen bemutatja, a sötét megoldásokra irányadó jogszabályi környezetet szabályozási pluralizmus jellemzi, a releváns jogszabályok köre egyszerre öleli fel az adatvédelem, a fogyasztóvédelem és az egyre inkább elterjedő platformszabályozás rendelkezéseit. Utóbbi vonatkozás különösen releváns az NMHH számára, hiszen digitális szolgáltatási koordinátorként jövő februártól a hatóság fogja érvényesíteni az uniós digitális szolgáltatási rendelet (DSA) rendelkezéseit.

Ez is érdekelheti