0%

Twitter ÁSZF – 280 karakteren túl: Milyen szabályokra érdemes odafigyelni, ha a Twittert használjuk

utolsó módosítás: 2023. július 13. 13:48

A közösségi médiaplatformok életünk szerves részévé váltak – mind kapcsolattartásban, mind médiafogyasztásban. A Twitter ezek egyértelmű innovátora; a platform ugyanis egyike azoknak a kiemelkedően népszerű felületeknek, ahol a felhasználók – hacsak nem fizetnek elő Twitter Blue-ra – egy meghatározott karakterszámban léphetnek interakcióba ismerőseiktől kezdve, sztársportolókon és celebritásokon át, egészen egyházakig és kormányfőkig. A Twitter ugyanakkor más szempontból is újított a digitális kommunikációban és -tartalomfogyasztásban; valós idejű frissítéseivel és hatalmas felhasználói bázisával a gondolatok, hírek és vélemények megosztásának kiemelkedő platformjává vált.

Mégis, a Deloitte 2017-es tanulmánya aggasztó jelenségre hívta fel a figyelmet a közösségimédia-platformok kapcsán. Ahogy a szakcikk kiemeli, a felhasználók 91 százaléka nem olvas el semmiféle felhasználási feltételt, amikor regisztrál egy platformra vagy éppen installál egy applikációt. Ez az arány nem megnyugtatóbb a 18–34 év közötti felhasználók körében sem, akiknek mindössze 3 százaléka szánja rá magát, hogy beleássa magát a jogi zsargonokban és szakkifejezésekben gazdag szabályzatokba.

Összefoglalónk azoknak készült, akik a 91 százalékba tartoznak. A következőkben tehát a platform felhasználási feltételeibe mélyedünk bele, kiemelve a legfontosabb pontokat, és rávilágítva azokra a kérdésekre, amelyekkel a felhasználóknak tisztában kell lenniük.

Kinek és mit szabad?

Akárcsak a Facebooknál, a TikToknál, a Snapchatnél és a BeRealnél, a Twitter is 13 éves korhoz köti a felhasználói regisztrációt. E szabály megkerülése ugyanakkor az online világban jártas fiatalok körében nem okoz különösebb nehézséget. Mindenesetre fontos, hogy amint létrehozzuk felhasználói fiókunkat, számtalan lehetőséget megnyit előttünk a felület. Rákereshetünk profilokra, böngészhetünk nyilvános fiókok között, „retweetelhetünk” bejegyzéseket és természetesen posztolhatjuk is gondolatainkat, videóinkat és képeinket. Fontos tudni, hogy a Twitteren az összes, el nem távolított tartalom elérhető egy adott profilon, nincs tehát automatikus archiválása a régi tartalmaknak. Emiatt érdemes különösen figyelni, hogy mit posztolunk a felületre, hiszen nem egy híresség volt kénytelen magyarázkodni tízéves posztjai miatt.

A Twitter felhasználási feltételei hangsúlyozzák, hogy a felhasználók egyedül felelősek az általuk közzétett tartalomért. Ezzel a platform az egyénekre hárítja a felelősséget abban, hogy a tweetjeik megfeleljenek a szerzői jogi törvényeknek, a magánélethez való jogoknak, valamint a gyűlöletbeszédre, zaklatásra és erőszakra vonatkozó szabályozásoknak. Ezen irányelvek megsértése a felhasználói fiók felfüggesztését vagy megszüntetését vonhatja maga után. Bár a párbeszédben való proaktív attitűd fontos és társadalmilag hasznos demokratikus eszköz, a vitákban való részvételkor és a tartalmak megosztásakor törekednünk kell arra, hogy elősegítsük a biztonságos környezet kialakulását a platformon – magunk és más felhasználók érdekében is.

Fontos tudni, hogy a Twitternek nincs teljes magyar nevű szabályzata. Ha egy érdeklődő mégis utánaolvasna a feltételeknek, az alábbi honlapképpel találkozik [a cikk 2023 májusában született]:

„Szabályaink folyamatosan változnak”

Akár platformsajátosságnak is nevezhetjük azt a jelenséget, hogy a felhasználó és a platform közötti szerződés igen egyoldalú. A felhasználási feltételeiben a Twitter több ízben aláhúzza, hogy a szabályzatait folyamatosan változtatja, a felhasználónak ugyanakkor nincs beleszólása az újabb és újabb szabályok betartásának tekintetében: vagy elfogadja a változásokat, vagy elhagyja a platformot.

Ez különösen érdekes helyzetet teremthet adatvédelmi szempontokból. A Twitter felhasználói adatokat gyűjt és használ a szolgáltatásainak javítása és a felhasználói élmények személyre szabása érdekében. Bár a felhasználási feltételek körvonalazzák a platform elkötelezettségét a felhasználói adatvédelem iránt, a felhasználók számára létfontosságú, hogy tisztában legyenek a személyes adatok megosztásának következményeivel. Ajánlott a fentiek tekintetében, hogy a felhasználók kellő gondossággal és körültekintéssel tegyenek közzé „érzékeny”, illetve személyes adatokat (lokáció, cím, gyermekekről képek, betegségek). Különösen fontos, hogy minden felhasználó tisztában legyen azzal a ténnyel is, hogy adataikat célzott hirdetési és elemzési célokra használhatják fel. Ez utóbbi kapcsán kiemelendő, hogy a felhasználók a platform használata során találkozhatnak harmadik féltől származó alkalmazásokkal és weboldalakkal. Ezek a külső szolgáltatások saját feltételekkel és adatvédelmi irányelvekkel rendelkezhetnek, amelyeket a felhasználóknak önállóan kell tanulmányozniuk. A Twitter nem támogatja és nem ellenőrzi ezeket a harmadik fél által létrehozott entitásokat, és a felhasználóknak óvatosnak kell lenniük, amikor kapcsolatba lépnek velük. Emellett a felhasználóknak az adataik harmadik fél alkalmazásokkal való megosztásával járó lehetséges kockázatokra is ügyelniük kell, hogy azok megbízhatóak és biztonságosak legyenek.

Ezek az eszközök természetesen önmagukban nem kártékonyak. Mégis, annak megértése, hogy az adataink tudtunk nélkül „vándorolnak”, és számtalan más alkalmazás és felület is hozzáférhet kulcsfontosságú arra tekintettel, hogy a Twittert ne mint közvetlen, személyes naplót, hanem mint nyilvános fórumot használjuk és kezeljük.

A Kék madár mindig velünk van – a tartalommoderálásról röviden

A Twitter több helyen is kifejti, hogy elkötelezett amellett, hogy biztonságos és tiszteletteljes környezetet teremtsen a felhasználók számára. Ezen előírások fenntartása érdekében a platform tartalommoderálási gyakorlatot alkalmaz. A gyakorlatot a Twitter a saját irányelveihez igazítja. Pár példa, hogy mely tartalmak posztolása nem megengedett:

  • meztelenség és erőszak ábrázolása
  • rasszista, szexista, obszcén és kirekesztő nyelvezet használata
  • zaklatás, személyes adatok nyilvánosságra hozatala
  • illegális és tiltott anyagok és szerek ábrázolása
  • kéretlen reklám és spam

Ugyan a fenti szabályok betartása nem okoz vitaindító helyzetet a felhasználók többségének, kritikus hangok évek óta érvelnek amellett, hogy a Twitter moderálása nemcsak és kizárólag a felhasználási feltételeket és az irányelveket veszi figyelembe, hanem a moderátorok saját, szubjektív meggyőződéseit is.

A Twitter moderálási gyakorlata nagymértékben változott ugyanis Elon Musk vezetése óta; specifikus céllá vált az automatikus moderálás nagyfokú implementációja és a gyors és „agresszív” moderálási felfogás. Az új gyakorlatrendszer hosszútávú hatásainak vizsgálata még nem időszerű, mindenesetre minden felhasználónak javasolt, hogy a lehető legnagyobb odafigyeléssel és megfontoltsággal közöljenek tartalmakat a platformon.

A Twitter felhasználási feltételei megteremtik a platform felelős és etikus használatának alapjait. Ezeknek a feltételeknek a megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy tudatosan és körültekintően navigálhassunk az online térben.

Szerző: onlineplatformok.hu

Ez is érdekelheti