0%

Snapchat kisokos – mikre érdemes figyelni és ügyelni

utolsó módosítás: 2023. július 13. 13:34

Bár a Snapchat népszerűsége és jelentősége 2014 óta messze nem növekszik olyan dinamizmussal, mint az évtized kezdetén, a 347 millió aktív napi felhasználót számláló applikáció továbbra is fontos szereplője az online kapcsolattartás és tartalomgyártás világának. Az alábbi cikk célja, hogy ismertesse a Snapchat történetét, működését és az esetleges kockázatokat, amelyekre érdemes ügyelni.

A Facebook kihívója? – közösségi média forradalom 2011-ben

A Snapchat a „közösségi média platformok aranykorának” is nevezett 2010-es évek elején indult el, nagy vállalkozást kitűzve célul – felvenni a versenyt az akkor robbanásszerűen növekedő Facebookkal és Twitterrel. Ennek eszközének Reggie Brown és Evan Spiegel ötletgazdák az eltűnő, kvázi pillanatképekkel történő kommunikációt szánták. A Snapchat kezdeti működése és használata merőben eltért az akkor ismert közösségi platformokétól – rendkívül egyszerű interfész és minimális volt a funkciók tárháza: chatelés a barátokkal, képkészítés és barátlista böngészése. Bár később, köszönhetően a 2015 utáni pénzügyi stagnálásnak, számos új lehetőségeket építettek be a fejlesztők (videóchat, történetek vagy akár a Snapchat-szemüveg), hogy ismét vonzóvá tegyék az alkalmazást, a platform egyedülálló újítása és fő funkciója a képekkel történő, elillanó kommunikáció maradt.

A Snapchat beszélgetés legalább olyan egyszerű, mint maga a Snapchat felülete – képet lőhetünk a telefonunkkal bármiről, bármikor és elküldhetjük a barátainknak, egy aláhúzandó megkötéssel; az elküldött kép csupán 24 óráig érhető el, utána eltűnik és nem lesz többé elérhető. A Snapchat egyfajta előfutára a BeRealnek, hiszen ugyanazt a filozófiát irányozta meg. Ahogy Spiegel is jelezte 2012-ben, a Snapchat nem a photoshop applikációja, hanem a pillanatokkal, képekkel történő kommunikációé – amelyek olykor nem tökéletesek (és nem is kell azoknak lenniük). Az eltűnő képekkel történő beszélgetés merőben új volt a Facebook és a Twitter erősen szövegcentrikus világához képest, a gyors, vizuális kommunikáció pedig fiatalok millióit vonzotta be. Szintén kiemelendő újítás volt az arc-filterek lehetséges alkalmazása, ilyen volt például a Snapchat védjegyévé vált kutyás-filter. A Snapchat-formulára a Facebook kezében lévő Instagram és később a Twitter is felfigyelt és maguk is elkezdték alkalmazni a saját képekkel történő, eltűnő kommunikációs metódusokat, illetve a 24 óráig elérhető történeteket is (lásd Instagram Stories és Highlights). Tekintve, hogy a Snapchat elsődleges funkciója elérhetővé vált nagyobb platformokon is, a felhasználóknak kényelmesebb volt a Facebookot vagy az Instagramot használni egyfajta one-stop-shop-ként és a Snapchat népszerűsége rohamosan kezdett zuhanni. Bár a COVID idején feltámadt hamvaiból az alkalmazás, az amerikai fiatalok ismét rá- és visszatértek a Snapchatre, a vállalkozás évek óta nem könyvel profitot, és 2022 augusztusában bejelentették, hogy számtalan funkciót nem fejlesztenek tovább, illetve eltávolítanak, és az alkalmazottak 20%-át elbocsátják. A felhasználók száma viszont ismét negyedévről negyedévre nő, így a Snapchat bizonytalan pénzügyi háttere elképzelhető, hogy biztosabb alapot kap a jövőben.

Mikre érdemes figyelni, ha a Snapchatet használjuk? – kockázatok és adatvédelem

A Snapchat használatának legégetőbb kérdése, hogy valóban törlődik-e 24 óra után az elküldött képünk vagy feltett történetünk. A Community Guidelines (Közösségi Elvek) szerint a Snapchat nem tárolja a képeket a megadott, egynapos időintervallumon túl. Figyelemre intenek ugyanakkor a screenshot és mentés funkciók – ennek értelmében a nekünk elküldött képről szabadon készíthetünk képernyőfotót, ugyanígy a nekünk elküldött üzenetekről. Bár az alkalmazás ezt minden esetben kijelzi, a 24 órára ütemezett képeink és üzeneteink így az örökkévalóságnak is szólhatnak, ezért különösen fontos kiemelt hangsúlyt fektetni arra, miket és kiknek küldünk.

Megkerülhetetlen kérdés a Snapchat kapcsán a legtöbb botránynak is alapot adó szexuális tartalmak megosztása. Bár tiltott mindenfajta szexuálisan explicit tartalom a Snapchaten, az alkalmazást érintő visszatérő támadás és polémia, hogy a Snapchat teret ad fiataloknak arra, hogy szexuális tartalmat gyártsanak és osszanak meg, anélkül, hogy visszakövethető lenne ezeknek a tartalmaknak az eredete a képek időkorlátai miatt. Erre eklatáns példa a Snapcash, a 2014-ben indított prémium, fizetős tartalmakat kínáló Snapchat, amely gyakorlatilag a felnőtt tartalmak gyártásának melegágyává vált, még úgy is, hogy egy 2014-es tanulmány szerint a megkérdezett Snapchat felhasználók többsége tartózkodik az intim képek küldésétől.  Akár ennek kontextusában is különösen fontos kiemelni a Snapchat másik legsúlyosabb biztonsági rését: a kiskorúak védelmének hiányát. A Közösségi elvek alapján 13 éves kor alatt nem használható az alkalmazás, ugyanakkor a regisztrációnál semmiféle életkort ellenőrző kérdés vagy beállítás nincs. Ez mérhetetlenül aggályos azért is, mivel az alkalmazásboltokban (App Store például) a Snapchat magát a 12+ éveseknek szóló alkalmazások alá kategorizálja.

Végül megjegyzendő, hogy a Snapchat eddig számtalan, komoly jogi ügyet tudhat maga mögött. 2013-ban közel 5 millió felhasználó adata szivárgott ki egy hackelés során, 2017-ben a Snap Mapről (a Snapchat saját térképe, ahol helyalapú meghatározással nézhetünk történeteket) kiderült, hogy gyakorlatilag utca és házszám pontosságra beazonosíthatóak a posztoló felhasználók vagy megemlítendő az illinois-i biometrikus adatbotrány, amely során Illinois államban több felhasználó közösen beperelte a Snapchatet, mert szerintük a filterek használatával a Snapchat biometrikus adatokat kezdett el tárolni róluk. Ezutóbbi ügy bíróság elé nem került, mivel a felek megegyeztek abban, hogy a felpereseknek 35 millió dollárt fizet a Snapchat.

Láthatjuk tehát, hogy a Snapchat felhasználóbarát egyszerűsége számtalan biztonsági és etikai problémát rejt, illetve kérdést vet fel. Hangsúlyozottan fontos a kiskorúak védelme és tudatosítása a Snapchat használata során, hiszen ők, az alkalmazás alapfunkciói és a kiskorúak védelmét célzó mechanizmusok hiánya miatt nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Szerző: onlineplatformok.hu

Ez is érdekelheti