0%

Mi is az a BeReal?

utolsó módosítás: 2023. július 13. 13:32

Képernyőfotó: egy nagy kép a fotó készítőjének szemszögéből, és bal felső sarokban a felhasználó arca, a kép jobb alsó sarkában nagy fehér felirat: BeReal.al. Egy ismerős képséma, amellyel 2022-ben gyakorlatilag bármely nagy közösségi média platformon találkozhattunk már, beszéljünk Facebookról, Instagramról vagy éppen a Twitterről. Sokak mégsem tudják pontosan; mi is az a BeReal, hogyan kell használni, mi volt a fejlesztők célja és egyáltalán, miért lett ennyire népszerű? Jelen cikkben megpróbálunk válaszolni ezekre a kérdésekre.

Kezdetek és célok

„Your Friends for Real (a Barátaid ténylegesen, igazából – angol nyelvi játék a for real (tényleg, igazán) és for real (valójában, valódi módon) nyelvi átfedés kapcsán)” – ez a mondat fogad ma már közel 22 millió felhasználót, aki a BeRealt használja. A közösségi média platform mindössze kettő éves; két francia fejlesztő fejéből pattant ki 2020-ban az az ötlet, hogy szükség van egy olyan közösségi média platformra, amely az emberek valós arcát mutatja meg. A kezdetben csak egyetemi kampuszokon hódító alkalmazás (amelyet kizárólag telefonon lehet használni) 2022 elején tett szert hatalmas népszerűségre többek között egy nagy tőkeinjekciónak köszönhetően, ezután pedig gyakorlatilag fél év alatt megduplázta felhasználóinak számát. A ma közel 600 millió dollárt érő vállalkozás (kb. 260 milliárd forint) hirtelen és hihetetlen felívelése egyedül a TikTok népszerűség-kilövéséhez hasonlítható, és hódítása, jelen állás szerint, megállíthatatlannak tűnik.

„Az igaz barát olyan, mintha második énünk volna.”

Aforizma Cicerótól

Az app célja igen egyszerű: eltávolodni az Instagram által proponált filterezett, “Photoshop-szennyezett” világtól és a felhasználók valós lényét, arcát, személyét megmutatni. Ennek elérése ugyanakkor igen körülményes lehet – mégis, hogyan érhetnénk el, hogy felhasználók önszántukból posztolják a mindennapi, filtermentes és akár előnytelen oldalukat? A fejlesztők receptje igen innovatív megoldás volt. A regisztrált felhasználók ismerősöket vehetnek fel, a BeReal app pedig napi egyszer, egy teljesen véletlenszerű pillanatban jelez a felhasználónak, hogy ideje képet kitennie magáról. A kép ellövésére 2 perc áll rendelkezésre és az adott készülék elülső és hátulsó kamerájával is képet kell készíteni. Az ismerőseink megnézhetik ezt a képet, ugyanakkor e digitálisan rögzített pillanatképek nem az örökkévalóságnak szólnak (kivéve, ha le nem menti egy ismerősünk vagy magunk), 24 óra után nem elérhetőek az elkészített fotók.

Egy példával egyszerűbb a technikai részletek bemutatása. Teszt Elek frissen regisztrált a BeRealre. Lelkesen keresi és találja barátait az appon, és készenlétben várja a telefon értesítését, hogy készítsen képet. Eleknek peche van, az értesítés (kihangsúlyozandó, teljesen véletlenszerű módon) csak a regisztrációt követő 3 órával jön. Elek lelkesedése ugyanakkor nem apadt alá – egyetemi előadása közben előkapja készülékét és lő egy fotót. A készülék sajátos képet csinál – egyszerre csinál egy szelfit Elekről, ahogy ül az előadóteremben és a hátulsó kamerával arról, hogy kvázi mit lát Elek – jelen esetben a katedrát és a táblát rajta a Kvantumfizika 3 óra anyagával. És a legfontosabb: zéró filter! A BeReal lényege ugyanis, hogy azt lásd és azt posztold, amely valóban valóságos. Napi egy értesítés, napi egy fotó, gondolhatnánk, hogy egyfajta antitézise a BeReal a leírhatatlan mennyiségű időt felemésztő Instagram-feed pörgetésnek. A helyzet talán mégsem ennyire egyszerű és még kevésbé ennyire romantikus, idealizált – képeinket publikussá is tehetjük, ekkor a geolokációs helyzetünk alapján gyakorlatilag az összes felhasználó láthatja képünket és hasonlóan, mi is böngészhetünk lokációs adatok alapján más nyilvánosan elérhető képeket. Az összkép ugyanakkor a közösségi média ősidőit idézi; kevés ismerős/barát, limitált app-funkciók, nem szerkesztett képek. Ahogy a BeReal alkotói is megfogalmazták, a BeReal nem „influencer-képző” és a használat struktúrája gyakorlatilag lehetetlenné is teszi azt, hogy hatalmas népszerűségre tegyünk szert a platformon, nem is beszélve arról, hogy a BeReal (egyelőre) teljesen reklámmentes.

Az igaz barát szemből támad? – Mikre érdemes figyelni a BeReal használata során

A BeReal igen rövid általános szerződési feltételeit átnézve az alábbi fontos használati feltételekre érdemes figyelni. A BeReal kevés adatot tárol rólunk, de figyelni kell arra, hogy mind a két kameránkhoz teljes hozzáférést adunk, ha úgy döntünk, hogy használjuk az appot. E tekintetben, mivel a randomizált értesítés bármikor megérkezhet, különösen javasolt az alkalmazás tudatos és biztonságos használata. Mindenki számára vannak nehezebb helyzetek, kellemetlen és kényelmetlen szituációk és előfordulhat az is, hogy kevésbé biztonságos környezetben mozgunk, ahol veszélyes lenne elővennünk a telefonunk és fotóznunk. Javasoljuk ezért, hogy először mindig győződjünk meg arról, hogy a kép készítése biztonságos, ártalmatlan és később nem felhasználható ellenünk vagy mások ellen.

Fontos gyermekeink biztonságára is ügyelni; ugyan 13 éves kor alatt nem lehetséges a regisztráció a BeRealre, ennek megkerülése gyakorlatilag gyerekjáték. Érdemes tehát különösen nagy figyelmet szánni arra, és felvilágosítani a fiatalkorú felhasználókat, hogy a BeReal hozzáfér a képeikhez, a kamerájukhoz, a geolokációs adataikhoz, egyes készülékadataihoz és kontaktjaihoz is.

Jogi szempontból szintén kiemelendő, hogy a BeReal cookie tájékoztatója és felhasználási feltételei, ahogy már fentebb is említettük, igen kezdetlegesnek hathatnak a Facebook vagy a TikTok feltételeihez és szabályzataihoz képest. Rendkívül homályos például a tartalom- és fiókeltávolítás és moderálási szabályok megfogalmazása, amely hatalmas teret enged a platformnak, hogy akár önkényesen eltávolítsa a felhasználók által gyártott tartalmakat.

Végül, de nem utolsósorban a függőség-ellenes közösségi platform számos pszichés veszélyt is hordozhat, például szorongást azzal kapcsolatban, hogy mikor érkezik az értesítés, egyfajta napiszintű függést és folyamatos tartalomgyártási kötelezettséget.

Egy pillanatkép helyett egy mondatban tehát: ne feledjük, hogy az anti-Instagram, bár értékes célt tűzött ki magának azzal, hogy az emberek valódiságát helyezi előtérbe, számos olyan funkciót is magában hordoz, amelyek különös körültekintést igényelnek.

Szerző: onlineplatformok.hu

Ez is érdekelheti