0%

Most már tényleg betiltják a TikTokot Amerikában?

utolsó módosítás: 2024. június 26. 06:53

Mint tavalyi cikkünkben már beszámoltunk erről, az Európai Bizottság által indított vizsgálati eljárások mellett a TikTok az Európai Unión kívül számos másik országban is jogi kihívásokkal néz szembe. Ezek közül a legsúlyosabb a platform teljes amerikai betiltásával fenyegető, idén áprilisban elfogadott szövetségi törvény. Ez az amerikai egyesült államokbeli részleg leválasztását és értékesítését írja elő a TikTok Inc. anyavállalata (ByteDance Ltd.) számára, ellenkező esetben a videómegosztó alkalmazást el kellene távolítani az alkalmazásboltokból az amerikai felhasználók számára, akik a továbbiakban annak frissítéseihez sem juthatnának hozzá.

A TikTok betiltásának kérdése az elmúlt néhány évben jelentős vitákat váltott ki az amerikai politikában, és már az áprilisi (szövetségi) törvény megalkotása előtt is számos olyan (főként helyi) jogszabályt, rendelkezést fogadtak el, amelyek korlátozni igyekeztek annak használatát. 2022 végén – 2023 elején az amerikai államok többsége már betiltotta az alkalmazás használatát az állami tisztviselők és alkalmazottak számára azok kormányzati tulajdonú eszközein. Montana állam ennél is tovább ment, és 2023-ban egy olyan helyi törvényt fogadtak el, amely 2024. január 1-től az állam teljes területén (minden eszközön) megtiltotta volna az alkalmazás letöltését és használatát; de Donald W. Molloy bíró alkotmányellenességre hivatkozva felfüggesztette a törvény hatályba lépését. Szövetségi szinten először szintén a kormányzati eszközökön tiltották be a TikTok használatát, az erről szóló – jelenleg is hatályban lévő – törvényt („No TikTok on Government Devices Act”) 2022 decemberében fogadták el.

Ezekhez képest azonban összehasonlíthatatlanul súlyosabb problémát jelent a TikToknak az összes amerikai államra, minden eszközre kiterjedő „Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act”, amelyet a szövetségi Képviselőház és Szenátus 2024 áprilisában fogadott el és amelyet Joe Biden elnök is aláírt. Ez a törvény 270 napos (az elnök által legfeljebb 90 nappal meghosszabbítható) határidőt ír elő az amerikai TikTok Inc. anyavállalata, a ByteDance Ltd. számára a platform értékesítésére, máskülönben az alkalmazás amerikai használatát ellehetetlenítő korlátozások (alkalmazásboltokból, tárhelyszolgáltatásokról való kitiltás, frissítések letiltása) lépnek életbe.

A TikTok már a törvény Joe Biden elnök általi aláírásának napján sajtóközleményt adott ki arról, hogy a jogszabályt alkotmányellenesnek tartják, és a bíróságon fogják megtámadni. A vállalat szerint a platform amerikai piaci részlegének leválasztása és értékesítése a gyakorlatban nem megvalósítható. 2024. május 7-én beadott bírósági kereseti kérelmükben elsődlegesen a szólásszabadság alkotmányellenes korlátozására (az Első Alkotmánykiegészítésre) hivatkozva kérték a törvény hatályon kívül helyezését. A TikTok 2024. június 20-án tette közzé a szövetségi bíróságnak benyújtott nyitó beadványát, amelyben részletesen bemutatják a törvény alkotmányellenességére vonatkozó jogi érveiket.

Ez is érdekelheti