0%

Hogyan jelenthetek jogellenes tartalmakat a közösségi oldalakon?

utolsó módosítás: 2023. július 13. 13:39

Bizonyára mindannyian találkoztunk már jogellenes, erőszakos, sértő tartalommal a közösségi médiában. Előfordulhat az is, hogy csalás áldozataivá válunk, és valaki a nevünkben posztol az interneten, vagy akár az is, hogy megsértik a személyiségi jogainkat. Jelen cikkünkben segítünk eligazodni abban, hogy a hazánkban legnépszerűbb közösségi oldalakon (Facebook,  Instagram, YouTube, TikTok) hogyan tudjuk bejelenteni a hasonló tartalmakat. 

Mindenekelőtt azonban fontos tisztázni, hogy a közösségi oldalak esetében az adott oldal felhasználási feltételei határozzák meg, hogy mi az, ami megengedett és mi nem. Mivel magánvállalatok által üzemeltetett szolgáltatásokról van szó, elsősorban az oldal üzemeltetője és a felhasználók közötti szerződés (a felhasználási feltételek) lesz az irányadó.

Facebook és Instagram

A Facebook felületén asztali és mobilról való böngészés esetén is minden bejegyzés, profil vagy kép esetén általában a jobb felső sarokban található egy három pontból álló ikon:

Erre kattintva több lehetőséget kínál az oldal, melyek közül a kép/bejegyzés/profil jelentése lehetőséget válasszuk ki. Ekkor megjelenik egy kis ablak, ahol azt kell kijelölnünk, hogy mi miatt szeretnénk bejelenteni az általunk kifogásolt tartalmat.

Itt több lehetőség közül is tudunk választani, de ha nem találjuk kifejezetten azt, amit keresünk, az utolsó, „valami más” kategóriára kattintva egy részletesebb lista jelenik meg. A lista itt már több, konkrétabb elemből áll, de lehetőségünk van a felső sávban keresni is, ha épp nem találjuk a minket érintő kategóriát.

Ha megtaláltuk azt, amiért kifogásoljuk a megjelent tartalmat, akkor a Facebook megjeleníti nekünk a közösségi alapelvek vonatkozó részét röviden, így ellenőrizni tudjuk, hogy valóban sérti-e a közösségi alapelveket a tartalom:

Amennyiben továbbra is úgy ítéljük meg hogy igen, beküldhetjük a bejelentést, melyet a Facebook megvizsgál. A vizsgálat után (amely akár 1-2 hetet is igénybe vehet) a Facebook egy értesítést küld, melyben tájékoztat bennünket arról, hogy jogosnak találta-e a panaszunkat, valamint, hogy milyen intézkedést tett a panaszunk után.

 Amennyiben feltörték a fiókunkat, vagy egy csaló a mi nevünkben tesz közzé bejegyzéseket, ezen a linken keresztül tudunk bejelentést tenni. 

 Tekintettel arra, hogy ugyanaz a cég, a Meta üzemelteti a Facebook mellett az Instagramot is, ezért ott is voltaképp azonos a bejelentés menete. Az egyes posztoknál, sztoriknál vagy profiloknál ugyanazt a három pontot kell keresni, és itt a bejelentés kategóriát választva tudjuk jelenteni a kifogásolt tartalmat.

YouTube

YouTube esetében is a három kis pöttyöt kell keresnünk, amit a főoldalon a videók jobb alsó sarkában, a megnyitott videó esetében pedig a videó alatt, a cím mellett találjuk.

Miután kiválasztottuk a bejelentés opciót, egy felugró ablakban kell kiválasztanunk a bejelentés típusát. Amennyiben nem csak az adott videót, hanem az egész csatornát (vagyis a videó feltöltőjét) szeretnénk jelenteni, ezt a lista alján lévő linken keresztül tehetjük meg. Az egyes kategóriák mellett lévő kérdőjel ikon felé mozgatva az egeret megjelennek bizonyos plusz információk, amelyek segítenek eligazodni a kategóriák között.

Ha nem találjuk a felsorolásban a bejelentésünk okát, itt is kiválaszthatjuk az utolsó, „Egyikkel sem kapcsolatos a problémám” pontot, ahol meg tudjuk jelölni másodpercre pontosan, hogy hol található a kifogásolható tartalom, valamint röviden (80 karakterben) leírhatjuk bejelentésünk okát:

Mobiltelefonos felületen keresztül kissé máshogy jutunk el a bejelentő felülethez. A főoldalon ugyanúgy a videó jobb alsó sarkában lesz a három pont, a videó nézések közben azonban előbb a videó jobb felső sarkában található fogaskerék ikont kell kiválasztani, majd lejjebb görgetve a bejelentés opcióra bökni.

TikTok

A TikTok felületén is be tudjuk jelenteni a kifogásolt tartalmakat. Itt először a jobb alsó sarokban lévő megosztás gombot kell választanunk, majd a megjelenő sávban a baloldalon alul található bejelentés fülre kell nyomni:

Itt a többi felülethez hasonlóan kiválaszthatjuk a bejelentésünk okát, ha azonban nem találjuk a felsoroltak között, az „Egyéb” fül alatt általános bejelentést is tudunk tenni.

Fontos megjegyezni, hogy minden felületen lehet jelenteni külön a hozzászólásokat is. Az asztali felületeken ezeket a már jól ismert három pontos gombon keresztül tudjuk jelenteni, telefonos applikációkban pedig legtöbbször a hozzászólásra való hosszú nyomással érhető el a bejelentő felület.

Szerző: onlineplatformok.hu

Ez is érdekelheti