0%

Átverés az Instagramon, mit tegyünk ellene?

utolsó módosítás: 2023. július 13. 13:36

# átverés 
#túlszéphogyigazlegyen


„Adathalászat jellegű csalás: Az adathalászat az, amikor valaki megkísérel bejutni az Instagram-fiókodba úgy, hogy neked küldött gyanús üzenet vagy hivatkozás segítségével személyes adatokat kér tőled. Ha sikerül bejutnia a fiókodba, a csaló hozzáférhet a telefonszámodhoz és az e-mail-címedhez is. Megváltoztathatja a jelszavadat is, vagy kizárhat a saját fiókodból.” 

A fenti fogalommeghatározás az Instagram Help Centerből származik, ahol rengeteg hasznos, a közösségi hálózaton folytatott tevékenységeinket támogató információ található.  Aktív Instagram-felhasználóként valószínű már többekkel szembejött egy-egy kamu nyereményjáték, adathalász trükk.  Megjelölnek egy posztban, miszerint a sors kegyeltje vagy, és nyertél valami szupermenő dolgot? Mondjuk egy utazást?  Vagy egy telefont?

A közelmúlt egyik legbosszantóbb csalásának gyanútlan áldozatai hajszárítót nyertek. Vagyis ők azt hitték, hogy nyertek. Az átverés módszere az volt, hogy a felhasználókat ismeretlen profil(ok) jelölték meg különböző posztokban, azt állítva, hogy ingyen hajszárítót nyertek, és nincs más dolga a nyertesnek, csak a jelölő profiljának leírásában található linkre kattintani – és a kattintással a csalók le is csaptak az áldozatok adataira. Több kamuprofilt is létrehoztak, a nyereményjátékot népszerűsítő képek viszont ugyanazok voltak. Sőt, a létrehozott kamuprofil kamu képein kamu nyerteseket is láthattunk, ahogy átvették a kamu nyereményüket.

Lássuk be, ha érkezik egy értesítés, hogy nyertünk egy nyereményjátékon, amin egyébként el se indultunk, az gyanús. De az is lehet, hogy mi hiszünk a csodákban. Mi lehet még intő jel és mit tehetünk az ilyen átverések ellen az Instán?

Sokszor azért is eredményesebb egy adathalász támadás a közösségi médiában, mert ott kevésbé átgondoltan, gyorsabban kattintunk egy ilyen kártékony adathalász hivatkozásra. Szerencse, hogy az Instán bejegyzésekben általában nem helyezhető el link, erre csak a profil leírásában van lehetőség, így ez valamelyest megnehezíti a csalók dolgát.

A csalárd szándék sok esetben leleplezhető! Legyen gyanús, ha:

  • elütési hibát, nyelvtani hibát észlelsz, a szövegeik érezhetően automatikus fordítóval készültek;
  • „túl szép, hogy igaz legyen”;
  • bizalmas információt kérnek tőled pl. banki adatok;
  • ha pénzt kérnek tőled, ajándékot kínálnak fel, vagy azzal fenyegetnek, hogy törlik vagy letiltják az Insta-fiókodat.;
  • olyan a poszt, mintha valamilyen hivatalos szervtől származna.

És mit tegyél, ha nem szeretnéd, hogy a jövőben idegenek hasonló posztokban jelöljenek meg?

  • Jelentsd az Instán a profilt/bejegyzést! Ehhez az Instagram beépített „Jelentés” funkcióját használhatod. Jelentést követően tiltsd le a profilt.
  • Keresd meg az Insta fiókodban a Beállítások/Adatvédelem/Bejegyzések alatt a megjelölésre vonatkozó beállítást: Be tudod állítani, hogy csak az általad követett személyek jelölhessenek meg. (Tehát a jövőben ismeretlenek által létrehozott kamu profilok fenti típusú adathalász támadásának áldozata remélhetőleg nem leszel.)

Tippek, hogyan bizonyosodj meg róla, hogy valódi profilt, fiókot nézel:

  • Követők száma: A követők száma közel azonos a követettek számával. Ha jóval több a követője, mint azoknak a száma, akik a kérdéses fiókot követik, az gyanús.
  • „Kék pipa”: ellenőrzött fiók. Ilyen megjelölést csak a hiteles, egyedi, teljes, jelentős profilok kapnak. Például egy jól ismert, hajszárítókat is forgalmazó márkát képviselő cég hivatalos profilja.
  • Profil „életkora”: Érdemes lehet megnézni, hogy mikor hozták létre a fiókot, mi a feltöltésének a dátuma.
  • Poszt alatti megjegyzések: a valódi fiókok bejegyzései alatt általában látunk különböző megjegyzéseket.
  • Leírás – Bio: Ha olvassuk a profil bemutatását, mit sugall? Érzésre valódinak tűnik?

Légy óvatos, használd a biztonsági funkciókat!

Fontos, hogy kritikusan gondolkodj, mielőtt egy linkre kattintasz a „nyereményed” átvételéhez, ellenőrizd a profilját! Akkor is legyél gyanakvó, ha ismerőstől kapott üzenetben van a link. Állj meg egy percre, és gondolkodj!

Szerző: onlineplatformok.hu

Ez is érdekelheti