0%

Regisztráció a Facebookon - Hogyan óvjuk a kiskorúakat?

utolsó módosítás: 2023. július 13. 13:41

A Facebook használatához az alsó korhatár 13 év. Vannak, akik ezzel egyetértenek, vannak, akik nem. Olyat is hallani, hogy valaki az alsó korhatárt törölné el. Ugyanakkor, ha egy-egy fiatalabb felhasználót potenciálisan érő fenyegetésre, netán veszélyes idegenekkel való kapcsolatfelvételre, pornográf tartalommal találkozás kockázatára gondolunk, a korhatárt inkább feljebb emelnénk. 

Vajon mikor alakul ki a gyermekek önszabályozási képessége? Egyre hangsúlyosabbak a gyermekek személyes adatainak online védelmével összefüggő aggodalmak is, főleg, ha a cégek azon törekvéseire gondolunk, hogy kifejezetten 13 év alattiakra is kiterjesszék a termékeiket, mint a Youtube Kids, Messenger Kids, sőt, az utóbbi időkben hallani a képmegosztó kisebbeknek szánt verziójáról is, Instagram Kids néven. Ennek a megítélése is többtényezős, az is kérdéses, hogy egy 10-12 éves gyerek számára nem marad-e vonzóbb így is inkább a „nagy” Insta.

Tehát a regisztrációs feltétel 13 év a Facebookon is. Egy 13 éves fiatal esetében (és itt csak remélni tudjuk, hogy életkoráról senki nem állít valótlant, mert azzal megsértjük a platform szerződési feltételeit) a szülők és gondozók kulcsszerepet játszhatnak az online kockázatok elleni védekezésben. A Facebook is rendelkezik üzenetküldési funkcióval, ami az online visszaélések melegágya lehet.  Alkalmazásverziója használja a telefon helyadatait, mikrofonját, kameráját, és még sorolhatnánk. Rengeteg adatot gyűjtenek a felhasználóikról, így a még kiskorúakról is.

A szülők sokat tehetnek a tinédzserek biztonságosabb online élményeiért, és most nem csak az időkorlát kijelölésére kell gondolni a gyermekek online-offline tevékenységei között, hanem a Facebook különböző biztonsági funkcióira, adatvédelmi beállításaira melyek különösen hasznosak lehetnek életkorukból fakadó érzékenységükre tekintettel.

Nagyobb biztonságban a Facebookon

A Facebook Beállítások oldala számos lehetőséget kínál adataid, fiókod védelmére, érdemes az alábbiak mentén átgondolni milyen beállítások lehetnek szükségesek egy kiskorú érdekében.

Legyen privát a fiók!

Beállítható, hogy ki követheti a profilját, hogy ki írhat hozzászólást bejegyzéseihez. Beállíthatjátok, hogy ki tehet közzé bejegyzést a profiljában, és hogy ki láthatja, amit mások írnak a profiljára. Azt is, hogy amikor megjelölik egy bejegyzésben, ki láthatja rajta kívül. Érdemes bekapcsolni az ellenőrzés kérést, azért, hogyha megjelölik egy bejegyzésben, az ne legyen automatikusan látható a profilján. Privátra állítás mellett idegenek nem láthatják a képeit, csak aki kéri, hogy követhessék. Így korlátozhatjátok, hogy ki tudjon kapcsolatba lépni a kiskorúval.

Az adatvédelmi ellenőrzés a Facebook hasznos funkciója, mely végig vezet néhány adatvédelmi és biztonsági beállításon, megbizonyosodhattok arról, hogy azzal osztja-e meg a tartalmait, akivel tényleg szeretné.

Beállítások -> Adatvédelem/Profil és megjelölés

Képek, videók

A Facebookon a profilkép és borítókép nyilvános bárki számára. A többi feltöltött tartalomnál viszont beállítható, hogy kik láthatják (például csak ismerősök).

Alapesetben a képeit csak a külön engedélyével használhatja fel más felhasználó. Ez alól egy kivétel van: bejegyzéseinek megosztása mások által a történeteikben. Ehhez is kell engedély, de ez nem egyedileg, hanem a beállításokban engedélyezhető az Instagram felhasználói számára. (De ez is kikapcsolható!)

Ismerőseid

A Facebookon beállítható, hogy ki jelölhet ismerősnek.

Mindenki vagy csak az ismerősök ismerősei. Értelemszerűen utóbbi esetben csökken a valószínűsége az ismeretlenekkel való interakcióknak a közösségi platformon.

Beállítások és Adatvédelem -> Beállítások -> Adatvédelem

Letiltás, jelentés

A Facebookon van lehetőség profil jelentésére, ha azt észleli a kiskorú, hogy valaki másnak adja ki magát a Facebookon, hogy a fiók vagy a név hamis, ha az illető megítélése szerint kifogásolható tartalmat tett közzé, vagy ha zaklatás vagy megfélemlítés áldozata lett a kiskorú. Hasonlóképp üzenetet is lehet jelenteni a Facebooknak.

Profil letiltására is van lehetőség, innentől az illető nem látja a kiskorú profilján közzétett dolgokat, nem jelölheti meg bejegyzésben, fényképen, hozzászólásban. Nem kezdeményezhet vele beszélgetést, nem jelölheti ismerősnek. Ha ismerős profilja kerül letiltásra, akkor a tiltástól kezdve nem lesznek egymás ismerősei.

Beállítások és adatvédelem -> Beállítások -> Tiltás

Biztonsági ellenőrzés

Ez is hasznos funkció lehet a szülők számára, ha kiskorú gyermekük online biztonságáért aggódnak.  Itt beállítható, hogy figyelmeztetési értesítést kapjon a kiskorú, ha valaki ismeretlen számítógépről vagy mobileszközről próbál bejelentkezni a kiskorú fiókjába. A jelszó biztonságához is kaphattok itt tippeket, illetve biztonságosabbá tehető a kiskorú fiókja, ha beállítjátok a kétfaktoros hitelesítést.

Beállítások és adatvédelem -> Beállítások ellenőrzése

Képernyőidő kezelése

A Facebookon töltött idő is mérhető, kontrollálható, beállítható például, hogy milyen Facebook-értesítéseket kapjon a kiskorú, vagy beállíthatsz egy emlékeztetőt, amely jelzi, ha meghatározott időt eltöltött már a Facebookon.

Szerző: onlineplatformok.hu

Ez is érdekelheti