0%

Az Instagram általános szerződési feltételeinek fontosabb rendelkezései és buktatói

utolsó módosítás: 2023. július 13. 13:40

Az Instára történő regisztrációhoz el kell fogadd az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF), az elfogadással létrejön a szerződés közted és az Instagram között. 

Az ÁSZF például ilyeneket tartalmaz:

„Minden jogot fenntartunk, amelyet kifejezetten nem engedtünk át Önnek”. 

Ez egy kicsit riasztónak hangzik, és valóban nagy hatalmat adunk az Instagramnak azzal, hogy elfogadjuk az ÁSZF-t. De ha nem fogadjuk el, nem lehet Instánk. Ezért elfogadjuk, de előtte elolvassuk. Ugye? Ugye! A jelölőnégyzet pipálása előtt te is tüzetesen átolvastad biztos az apró betűs részt, de talán nem árt, ha kicsit felelevenítjük: Miről mondunk le, mit vállalunk egyetlen kattintással?

Ki lehet fent az Instán?

Ahhoz, hogy „legyen Instád”:

  • legyél legalább 13 éves;
  • nem lehetsz Instáról kitiltott felhasználó;
  • nem tilthatta le az Insta korábban a fiókodat;
  • nem lehetsz szexuális bűncselekményért elítélt személy.

Fontos tartalmi korlátozásokat is találunk. Hosszú a lista, néhány közülük: nem adhatod ki magadat valaki másnak (megszemélyesítés), nem tanúsíthatsz jogsértő, félrevezető, tisztességtelen magatartást, és különösen fontos, hogy köteles vagy betartani az Insta szabályait, például az itt elemzett felhasználási feltételeket is.

Ingyenesség vs adatgyűjtés: A termék te magad vagy!

Számodra az Insta használata ingyenes, cserébe elfogadod, hogy hirdetéseket jelenítsen meg számodra. A hirdetők fizetnek az Instának.  A személyes adataidat felhasználva olyan hirdetéseket jelenít meg az Insta, melyekről úgy gondolja, hogy nagy valószínűséggel rákattintasz. Azt ígéri, hogy ugyan személyes adataidat (például aktivitásodra és érdeklődési köreidre vonatkozó információkat) felhasználja, azonban nem adja el, nem leszünk a hirdetők számára beazonosíthatók. A cél az, hogy az érdeklődésünkhöz leginkább közel álló hirdetéseket lássuk. Hogy is van ez pontosan?

Létezik egy úgynevezett Adatvédelmi szabályzat, ami az ÁSZF részét képezi. Ez a szabályzat az Insta adatgyűjtésével összefüggő „hogyanokra” ad választ. Áttekinthető, érthető, világos, néhol elgondolkodtató.

Minden, amit az Instán csinálsz, nyomon követhető: bejegyzéseid, hozzászólásaid, általad küldött-fogadott üzenetek. Alkalmazások, funkciók, általad használt keresőcímkék. Vásárlásokhoz megadott bankkártyaadatok. Az Insta gyűjti az adatokat arról, hogy mit, milyen gyakran, meddig csinálsz az Instán.

Sőt, ha az alkalmazáson belüli kamerát használod, az Insta akkor is adatokat gyűjt. A Szabályzat szerint ez csupán arra szolgál, hogy az Insta lássa, hogy Te mit látsz a kamerád lencséjén keresztül, így olyan maszkokat, szűrőket tud majd ajánlani, melyek tetszhetnek neked. A mikrofonodhoz is hozzáfér. Elvileg csak akkor, ha az alkalmazást éppen használod.

Az Insta adatokat gyűjt ismerőseidről, követőidről, csoportjaidról. A Szabályzat leírja továbbá, hogy adatokat gyűjt rólad, ha mások megosztanak egy képet, amin megjelölnek. Vagy például, ha üzenetet küldenek neked. Ha valaki címjegyzékébe feltölti a te elérhetőségeidet. Adatot gyűjt még arról, hogy mit csinálsz az eszközödön (pl. figyeli, hogy mozog-e az egered, ami segít megkülönböztetni az embereket a robotoktól). Adatokat gyűjt GPS-koordinátákról, böngésződ, eszközöd típusáról. És a lista még hosszasan bővíthető lenne.

A lényeg kristálytisztán látszik: A termék te magad vagy! A termékről pedig a lehető legpontosabb digitális profilt szeretné összeállítani, ezért lényegében minden információ, adat érdekli.  Félelmetes.

Kié a kép, amit feltöltesz? Kell az engedélyed?

A fotót te készítetted, a fotó szerzői jogi értelemben az tied.  Ahhoz, hogy mások felhasználhassák a fotódat, engedélyt (licenc) kell adnod. Ezt a licencet azonban az Insta automatikusan megkapja tőled azzal, hogy elfogadtad az ÁSZF-t.

Az Instának adott licenc a megosztott tartalom tárolására, felhasználására, terjesztésére, módosítására, futtatására, másolására, nyilvános előadására vagy megjelenítésére, lefordítására, származékos mű létrehozására szól.

A licenc

  • nem kizárólagos: másnak is megengedheted, hogy használja a képedet az Instán kívül;
  • jogdíjmentes: az Insta nem fizet a képeidért cserébe;
  • átruházható: az Insta átruházhatja a tőled kapott jogokat;
  • al-licencbe adható: az Insta további felhasználásokat engedélyezhet másoknak;
  • az egész világra kiterjedő.

Tehát azzal, hogy képeket teszel közzé az Instagramon, nem adod fel teljesen a képeid szerzői jogát, de engedélyt adsz az Instagramnak arra, hogy azt csináljon a képeiddel, amit csak akar a világon bárhol, és ugyanezt az engedélyt megadhatja másoknak is. Szinte bármit megtehet a képeiddel, beleértve azt is, hogy megtartsa vagy éppen másnak kiadja. És ezért nem fizet neked.

Azt azért ezen a ponton fontos leszögezni, hogy bár az Insta a fentiek szerint felhasználhatja a képeidet, de az Insta többi felhasználója engedély nélkül nem. Engedély nélkül, még forrás megjelölésével se reposztolható az általad megosztott tartalom!

Az Instának adott licenc egyébként akkor szűnik meg, ha törlöd a tartalmat, de ez sem olyan egyszerű! Erről majd később.

Érdekes lehet még számodra, hogy az Instának pl. ahhoz is joga van, hogy felhasználónevedet, profilképedet, valamint műveleteidre (pl. kedvelések/like-ok) vonatkozó információkat felhasználjon hirdetésekben. De ahhoz is, hogy tetszés szerint (pl. ha megsérted más szellemi tulajdonát, vagy másik felhasználónak adod ki magadat) megváltoztassa a felhasználónevedet.

Megosztott tartalom, Insta profil törlése

Az Insta mindaddig használhatja a megosztott tartalmaidat, amíg a tartalmat vagy az Insta fiókodat nem törlöd. Fontos azonban, hogy a tartalom továbbra is megjelenik, ha megosztottad másokkal, és ők nem törölték azt!

A törlés kezdeményezésétől egyébként a törlési folyamat 30 napon belül elindul. A folyamat elindulásától számított 90 napig is eltarthat a törlés. A törlési folyamat alatt mások már nem látják a törlés alatt álló képedet, de még az Insta szabályzatai vonatkoznak rá.

A tartalom törlését követően további 90 napba is telhet, mire kikerül a biztonsági mentésekből, vészhelyreállítási rendszerekből.

Olyan esetek is lehetnek, amikor 90 napon belül sem törlődik a tartalom/fiók:

  • a tartalom a továbbra is megjelenik, ha megosztottad másokkal és ők nem törölték azt! (a licenc a tartalom törléséig érvényben marad);
  • a törlés technikai korlát miatt nem lehetséges;
  • illegális tevékenység vizsgálata miatt;
  • termék, rendszer, felhasználók biztonsága miatt;
  • jogi kötelezettség teljesítése miatt (pl. bizonyíték megőrzése);
  • bíróság, hatóság, bűnüldöző vagy kormányzati szerv ezirányú kérésére.

Az Insta egyébként minden olyan általad megosztott tartalmat vagy információt eltávolíthat, amelyről úgy gondolja, hogy az sérti az Insta felhasználási feltételeit, irányelveit. Viszont, még van esélyed: ha önként eltávolítja a tartalmat, erről tájékoztat, az újbóli ellenőrzés kérés lehetőségének ismertetésével egyidejűleg (kivéve, ha súlyosan vagy ismételten szegted meg a „játékszabályokat”).

Természetesen óriási előnyöket is hordoz, hogy az Insta közösség tagjai lehetünk, de minden játéknál jobb, ha ismerjük a játékszabályokat, így legyünk tisztában az ÁSZF fontosabb részeivel.

Szerző: onlineplatformok.hu

Ez is érdekelheti