0%

Célkeresztben a TikTok: Bizottsági vizsgálatok

utolsó módosítás: 2024. április 30. 15:15

„A gyermekeink nem lehetnek a közösségi média kísérleti nyulai¹” – nyilatkozta Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piaci biztosa annak kapcsán, hogy a TikTok Technology Ltd. bizottsági nyomásra felfüggesztette az Európai Unióban még csak Franciaországban és Spanyolországban debütáló TikTok Lite alkalmazás és jutalomprogramja szélesebb körű bevezetését. A biztosi nyilatkozat szerint viszont a céggel szemben a DSA alapján kezdeményezett vizsgálataikat ettől függetlenül folytatni fogják.

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, az Európai Bizottság a DSA és az uniós igénybe vevők 45 millió főt meghaladó száma alapján a TikTokot (több másik szolgáltatással együtt) 2023. április 25-én online óriásplatformnak (VLOP) minősítette, így a szolgáltatásnak 2023 augusztusa óta meg kell felelnie a rá vonatkozó szigorúbb kötelezettségeknek és előírásoknak. Az óriásplatformok üzemeltetőit többek között arra is kötelezik, hogy azonosítsák és értékeljék a szolgáltatásaik kialakításából és használatából fakadó „rendszerszintű kockázatokat”, és hatékony intézkedéseket hozzanak ezek csökkentése érdekében.

Hogy e kötelezettségek teljesülését nyomon kövessék, az Európai Bizottság már 2023 őszétől több alkalommal (októberben, novemberben és januárban) kért a TikToktól információkat arról, hogy milyen intézkedéseket tettek a rendeletnek való megfelelés érdekében. A kapott válaszok viszont nem győzték meg a Bizottságot arról, hogy mindenben eleget tettek a jogszabályi rendelkezéseknek, ezért 2024. február 19-én hivatalos eljárást is kezdeményeztek a céggel szemben. Ennek keretében vizsgálják például azt, hogy a TikTok kialakítása, ajánlórendszerei „rendszerszintű kockázatainak” elemzése, csökkentése során kellő figyelmet szenteltek-e a függőség veszélyének, illetve az ún. nyúlüreghatásoknak, amelyek az igénybe vevők fizikai és mentális egészségéhez fűződő alapjogai érvényesülését veszélyeztethetik. Ugyancsak vizsgálják a kiskorúak jogainak gyakorlati érvényesülését, a platform által bevezetett gyermekvédelmi intézkedések megfelelőségét, például az adatvédelmi beállítások és az ajánlórendszerek vonatkozásában. A fentieken felül a bizottság gyanúja szerint problémák merülnek fel az átláthatósági intézkedések (pl. hirdetési adattárak, kutatói adathozzáférés) kapcsán is.

A februárban megkezdett vizsgálat jelenleg is folyamatban van, de az Európai Bizottság 2024. április 22-én egy második vizsgálati eljárást is indított a céggel szemben az Európában elsőként Franciaországban és Spanyolországban bevezetett TikTok Lite alkalmazás, pontosabban ennek „jutalomprogramja” (Task and Reward Program) kapcsán. E program keretében az alkalmazás felhasználói jutalompontokra tehetnek szert a platformon végzett tevékenységeik (pl. videók megnézése és lájkolása, tartalomkészítők követése, barátok meghívása) után, ami a Bizottság aggályai szerint fokozhatja a függőséggel (és így az említett alapjogok sérülésével) kapcsolatos kockázatokat. A vizsgálat megindítása előtt a Bizottság 2024. április 17-én tájékoztatást kért a program bevezetéséhez fűződő kockázatelemzési eljárásról (amelyet a DSA szerint előzetesen le kellett volna folytatniuk), de ennek a cég az eredetileg előírt (24 órás) határidőben nem tudott eleget tenni (ezt később, de már az eljárás megindítása után pótolták). A vizsgálat megindításával egyidejűleg a Bizottság közölte a TikTokkal azt is, hogy szándékukban áll a bevezetés alatt álló jutalomprogramnak a DSA 70. cikke szerinti ideiglenes intézkedés elrendelésével való felfüggesztése is, de a cég jobbnak látta, ha ezt már nem várják meg, és inkább „önként” függesztik fel a bevezetést.

¹ Az eredetiben: tengerimalacai (guinea pigs)

Ez is érdekelheti