0%

19 óriás: kijelölték a legnagyobb online platformokat és keresőmotorokat

utolsó módosítás: 2023. július 13. 13:47

A DSA hatálybalépése után az egyik legizgalmasabb kérdés az volt, hogy vajon ki számít majd óriásnak? A nagyok természetesen sejtették magukról, de az online óriásplatform (VLOP) és az óriás keresőmotor (VLOSE) minősítéshez a Bizottság kijelölésére volt szükség. Ez április 25-én megtörtént, így hivatalosan is megindult a visszaszámlálás: a digitális tér vezéralakjainak augusztus 25-től kell megfelelniük a DSA értelmében őket terhelő új kötelezettségeknek.

Minél előbbi kijelölésük céljából, a rendelet már hatálybalépése után gyors reagálást várt a szolgáltatóktól:  a DSA közvetlen hatályából fakadóan a 24. cikk (2) bekezdésének értelmében saját szolgáltatását online platformszolgáltatásként definiáló online platformot üzemeltető szolgáltatók kötelesek voltak 2023. február 17-ig közzétenni online felületükön, hogy online platformszolgáltatásaiknak az Unióban havonta átlagosan hány aktív igénybe vevője volt. A DSA az elmúlt 6 hónap átlagaként írja elő az átlagos havi aktív igénybevevői számot.

A publikált adatok alapján állapította meg a Bizottság, hogy mely szolgáltatók érik el az EU-ban a havi 45 milliós aktív felhasználói számra vonatkozó küszöböt.   Az induló listán tehát a szolgáltatói önbevallás alapján 19 óriás szerepel, ez a szám még a Bizottság vizsgálata alapján változhat. 

17 online óriásplatform (VLOP)

 1. Alibaba AliExpress
 2. Amazon Store
 3. Apple AppStore
 4. Booking.com
 5. Facebook
 6. Google Play
 7. Google Maps
 8. Google Shopping
 9. Instagram
 10. LinkedIn
 11. Pinterest
 12. Snapchat
 13. TikTok
 14. Twitter
 15. Wikipedia
 16. YouTube
 17. Zalando

2 nagyon népszerű online keresőmotor (VLOSE)

 1. Bing
 2. Google Search

Hogyan tovább?

A legnagyobb online játékosoknak a kijelöléstől számítva négy hónapjuk van, hogy megfeleljenek valamennyi új, rájuk vonatkozó kötelezettségnek. Ha ezeknek nem tesznek ennek eleget, a Bizottság a globális éves forgalmuk 6%-áig terjedő bírsággal sújthatja őket.

Szerző: onlineplatformok.hu

Ez is érdekelheti