0%

Az online platformhasználat okozta új betegség, a Virtuális Identitás Disszociációs Zavar, vagyis a VIDZ

utolsó módosítás: 2024. augusztus 23. 11:18

Az online platformokon számtalan információ, edukációs videó elérhető mentális betegségek és zavarok tüneteiről, ami alapján az ezeket a tartalmakat fogyasztó serdülők igen hamar arra a következtetésre juthatnak, hogy ők is autisták, mániás depresszióval, ADHD-val vagy többszörös személyiségzavarral „küzdenek”.

Az NMHH 2024-ben készült, nem reprezentatív kutatása arra kereste a választ, hogy a Z-generáció tagjait, vagyis a 1995-2010 között születetteket ezek az online elérhető információk milyen mértékben tudják befolyásolni, illetve melyek azok a tényezők, amitől egy-egy online videó hitelesebbnek tűnik a fiatalok szemében.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a közösségi médiában kapott visszajelzések jelentős szerepet játszanak az önképünk kialakításában, de vajon a kutatásba bevont középiskolásokra és egyetemistákra mennyire volt jellemző a kritikus gondolkodás? Létezik-e egyáltalán a VIDZ, és ha igen, milyen tünetei vannak? Ezt is megtudhatjuk a Jármi Éva, Várnai Dóra Eszter és Zelena Dorina Lilla által készített friss kutatásból.

Ez is érdekelheti