0%

Az online platformok és a közösségi média okozta függőség II.

utolsó módosítás: 2023. szeptember 29. 09:48

Az online eltöltött idő mértéke, az átlagos készülékidő egyre növekszik, kontrollvesztés következtében túlfogyasztás és függőség alakulhat ki. Mivel az internetfüggőség egyrészt viselkedési probléma, másrészt az agyi területek működését is krónikusan megváltoztathatja, a kérdést célszerű mind az orvostudomány, mind a pszichológia eszközeivel körbejárni. Az NMHH által a témában már publikált, orvostudományi aspektusokat is bemutató kutatás mellett ez alkalommal kifejezetten a problémás közösségimédia-használat pszichológiai meghatározóit vette alapos vizsgálat alá a Viselkedéskutató Társadalomtudományi és Szolgáltató Kft.

A közösségimédia-használat mára rutinszerű, az egyik legnagyobb addikciót kiváltó online aktivitás. Az online platformok ugrásszerű fejlődése még inkább hozzájárulhat az online függőség kialakulásához, ezért a téma kutatásának fontossága nem megkérdőjelezhető. A kutatás során az alábbi kérdések fókuszált vizsgálatára törekedtek a kutatók:

  • Hogyan alakul ki az internetfüggőség, különös tekintettel a közösségi média használatára? Mitől válik valaki közösségimédia-függővé? 
  • Mikortól számít valaki közösségimédia-függőnek? Milyen függőségi tüneteket tapasztalhatnak a felhasználók? 
  • Melyek az internetfüggőség által legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok?

  • Hogyan küzdhető le a függőség? 
  • Pedagógiai, pszichológiai védelem és módszertan kialakítása

  • Multitasking, figyelemmegosztás és hatásai.

A fenti izgalmas kérdésekre a tanulmányban válaszokat találunk, részletesen kitérve a függőség leküzdésére javasolt alternatívákra is: kiemelt jelentőségű, hogy az internet- és közösségimédia-használat az ifjúsági (és felnőtt) kultúra szerves része, a társas viselkedés meghatározó színtere és szervezője, ezért a beavatkozásokat ily módon nem ennek ellenében, hanem ehhez kapcsolódóan kell tervezni és bevezetni, ami alapvetően eltérő stratégiát jelent az egyéb addikciós magatartások (pl. alkohol- vagy egyéb szerhasználat) esetében kialakított technikákkal, megközelítésekkel szemben. 

Ez is érdekelheti