0%

Az online platformok és a közösségi média okozta függőség

utolsó módosítás: 2023. szeptember 13. 14:51

Az internetfüggőségeket olyan viselkedészavarként határozhatjuk meg, amelyek zavarják az egyén iskolai és/vagy munkahelyi teljesítményét, és túlzott használat jellemzi az egyén mindennapjait. A szakirodalomban internetfüggőségként, problémás internethasználatként, internetbetegségként, kompulzív internethasználatként vagy internethasználat-zavaraként is találkozhatunk a kifejezéssel. Darnai Gergely és Janszky József az NMHH megbízásából készült tanulmányukban rávilágítanak azon háttérmechanizmusokra, amelyek szerepet játszanak a különböző internetfüggőségek kialakulásában és fennmaradásában.

Bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy a reggeli rohanásban otthon maradt az okostelefonunk. Ilyenkor az „internetmegvonás” miatt frusztráltak, feszültek vagyunk, félünk, hogy lemaradunk valamilyen rendkívül fontos információról a közösségi médiában. Ujjainkban érezzük a jól megszokott mozdulatok hiányát, aggódunk, hogy pont ma fogunk összefutni az utcán kedvenc hírességünkkel, és nem tudjuk megosztani a világgal ezt a tökéletes pillanatot. Vagy észrevesszük, hogy egyetlen csemeténk az éjszaka közepén sem tud lemondani az okostelefonja használatáról, egyre kevesebbet mozog, egyre jobban bezárkózik, romlanak az iskolai jegyei, és a normálisnál felfokozottabb módon reagál, ha ezt szóvá tesszük neki.

De mi az a pont, amelyen túl már internetes függőségről beszélhetünk, illetve melyek azok a sérülékeny csoportok, amelyek fokozottan ki vannak téve a problémás nethasználat veszélyeinek? Milyen idegrendszeri elváltozásokat figyeltek meg a kutatók a netfüggők esetén? És ha már kimutathatók ezek az agyi elváltozások, visszafordítható a folyamat?

Többek között ezekre a kérdésekre találunk válaszokat a hazai szerzőpáros tanulmányában.

Szerző: onlineplatformok.hu

Ez is érdekelheti