0%

Augusztus végétől új világ köszöntött az online óriásplatformokra

utolsó módosítás: 2023. szeptember 8. 08:08

Augusztus végével élesedtek a digitális szolgáltatásokról szóló rendeletből (DSA) eredő, online óriásplatformokra és népszerű keresőmotorokra vonatkozó új kötelezettségek. A rendelet előírja a nagy szolgáltatók számára, hogy azonosítsák és értékeljék a szolgáltatásaik kialakításából és használatából fakadó „rendszerszintű kockázatokat”, és hatékony intézkedéseket hozzanak ezek csökkentése érdekében.

Korábbi cikkünkben már hírt adtunk arról, hogy az Európai Bizottság április 25-én hozta nyilvánosságra a 17 online óriásplatformból (VLOP) és két nagyon népszerű keresőprogramból (VLOSE) álló listáját azokról a szolgáltatásokról, amelyekre a DSA-ból fakadó kötelezettségek elsőként vonatkoznak majd. Az általuk azonosítandó „rendszerszintű kockázatok” főként a jogellenes tartalmak széles körű terjedésével, az alapvető jogokkal (pl. emberi méltóság, véleménynyilvánítás szabadsága) kapcsolatos, valamint a választási folyamatokat, közegészséget és közbiztonságot érintő, illetve a kiskorúak védelmével összefüggő veszélyeket, kockázatokat foglalják magukban.

A DSA alapján a nagy szolgáltatóknak négy hónapjuk volt arra, hogy felkészüljenek az új szabályok alkalmazására, amelyhez a bizottság maga is igyekezett támogatást nyújtani a platformok kérésére elvégzett, a megfelelés mértékét vizsgáló „stressz tesztek” révén. A hírek szerint a bizottság legalább öt szolgáltatás (Facebook, Instagram, Twitter [X], TikTok és Snapchat) esetén végzett ilyen stressz tesztet, amely valamennyi esetben azzal az eredménnyel zárult, hogy a szolgáltatóknak még további erőfeszítésekre lesz szüksége a teljes körű megfelelés érdekében. Az alkalmazási határidő közeledtével a TikTok, a Meta (a Facebook és Instagram üzemeltetője), valamint a Google is közleményekben részletezte, hogy milyen változtatásokat vezetnek be például a hirdetések és a szolgáltatások működésének nagyobb átláthatósága, a kiskorúakra vonatkozó szabályok alkalmazása és a felhasználók védelme érdekében.

Bár a 19 szolgáltató közül kettő, az Amazon és a Zalando is vitatta, bíróságon támadta meg az óriásplatformként való kijelölését, a bizottság szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a folyamatban lévő bírósági eljárástól függetlenül ezek a szolgáltatók is kötelesek lesznek megfelelni az új szabályoknak. A DSA-ból eredő új szabályok az óriások mellett a kisebb platformokra, más közvetítő szolgáltatókra is vonatkoznak majd, de számukra hosszabb idő áll rendelkezésre az erre való felkészüléshez, mivel az ő esetükben a szabályok csak 2024. február 17-étől válnak alkalmazandóvá.

Ez is érdekelheti