0%

Jobbra húzni saját felelősségre? – a randiplatformok áttekintése platformszabályozó szemmel

utolsó módosítás: 2023. szeptember 29. 09:53

Jobbra, balra, balra, jobbra – korunk sajátos „táncparkettjévé” váltak a randiappok, pontosabban a társkereső platformok. E platformok alapjaiban változtatták meg az ismerkedés, a társkeresés és -találás konvencionális és hagyományos formáit; alkalmazások százai várják a partnerkeresők millióit, mindegyik mást ígérve – legyen szó barátkozásról, egyszeri kalandról, örökre szóló szerelemről. A modern randiappoknak ugyanakkor számtalan hátulütőjük is van, legyen szó adatvédelmi vagy személyiségi jogi kérdésekről. Jelen cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes odafigyelnünk, amikor társkereső platformokat használunk.

Áldott legyen a telefon![1] – és szabályozott? Perspektívák az új uniós keretrendszer szemszögéből

Ugyan a 2022 októberében kihirdetett digitális szolgáltatásokról szóló rendelet (DSA) alapjaiban változtatta meg az Európában elérhető platformok, így a társkeresés céljára szolgáló platformok szabályozását is, a randiappok szabályozásának szigora messzemenően elmarad más techóriások szabályozásától. Ennek oka, hogy az Európai Bizottság első jelentése szerint nincs olyan társkereső alkalmazás vagy randiplatform, amelynek az unión belül legalább 45 millió felhasználója lenne, azaz „óriásplatformnak” minősülne (példának okáért a legnépszerűbb randiappot, a Tindert havi 15 millió aktív uniós felhasználó használja). A társkereső alkalmazások uniós jogi megítélése ugyanakkor nem különbözik más, kisebb platformokétól, mindenesetre megemlítendő, hogy az online társkeresés veszélyei túlmutatnak egy kisebb, bélyegcserélő piactér vagy éppen egy süteményreceptek megosztására alkalmas közösségi felület használatából eredő lehetséges kockázatain.

Milyen szabályok vonatkoznak tehát a randiplatformokra a DSA alapján? Az uniós rendelet vonatkozó szabályainak megfelelően a Tindernek, a Bumble-nak, a Grindrnek, a Matchnek és a további platformoknak, amelyek társkeresési lehetőséget biztosítanak, átláthatósági jelentéseket kell majd közzétenniük, különösen a tartalmak moderálását tekintve. Ennek értelmében a platformoknak demonstrálniuk kell, milyen számú és arányú tartalmakat távolítottak el, illetve milyen korlátozásokat alkalmaztak a felhasználókkal szemben. E platformoknak továbbá úgy kell alakítaniuk a felhasználási feltételeiket, hogy azok egyszerű, felhasználóbarát és könnyen hozzáférhető módon elérhetők legyenek. Szintén fontos rendelkezés, hogy a felhasználók online biztonságának garantálása érdekében a társkereső platformoknak továbbá be kell építeniük a szolgáltatásukba bejelentési mechanizmusokat, amelyeken keresztül a szolgáltatás igénybe vevői jelenteni tudnak olyan jogellenes tartalmakat, amelyekkel a platformhasználat során találkoznak.

Elfelejtettem a számom, megadnád a tiéd? – Mire érdemes figyelnünk a társkereső alkalmazások használata során?

Ugyan az uniós szabályozási keretrendszer számtalan, a felhasználók számára előnyös kötelezettséget ír elő a randiappokra nézve, elkerülhetetlen, hogy a felhasználók is körültekintően használják ezeket a platformokat. Az online társkeresés ugyanis amellett, hogy lényegesen kényelmesebb és személyre szabottabb ismerkedési formákat kínál, számos veszélyt is rejt magában. Az alábbiakban kiemelünk néhány olyan jellegzetes kockázatot, amelyre érdemes figyelnünk, miközben balra és jobbra húzzuk potenciális partnereink adatlapját.

Csak olyan és annyi személyes adatot közöljünk magunkról, amennyit valóban szeretnénk, hogy tároljon és kezeljen rólunk a platform. Ennek egyik kiemelt oka, hogy a randialkalmazások az egyik leggyakoribb áldozatai az adathalász-támadásoknak. 2020-ban például öt, többmilliós felhasználóbázissal rendelkező randiplatformot törtek fel, aminek eredményeképpen több száz gigabyte-nyi felhasználói adat került hackerek kezére. Fontos tehát ügyelni rá, hogy az általunk közzétett képeken és egyéb tartalmakon ne szerepeljenek pontos geolokációs helyzetre, illetve egyéb olyan személyes preferenciákra utaló információk, amelyekhez nem szeretnénk, hogy más hozzáférhessen. Egy másik adatvédelmi probléma a „személyiséglopás” (identity theft), amely során egy felhasználó a saját képeinkkel, nevünkkel, adatainkkal hoz létre hamis profilt. Ha ez utóbbit észleljük, azonnal jelezzük a platform felé, hogy valaki jogellenes módon használja a tartalmainkat, illetve keressük meg az illetékes hatóságokat is.

Javasolt fokozott elővigyázatosságot tanúsítani olyan felhasználókkal szemben, akik erőteljesen ambicionálják, hogy privát, intim képeket küldjünk magunkról, illetve különböző linkek elküldésén keresztül invitálnak arra, hogy más platformon folytassuk az ismerkedést. Szintén érdemes figyelni a „catphishing” nevű jelenségre (a szó a catfish [harcsa] és a phishing [adathalászat] angol szójátékra utal) is, amely az egyik leggyakrabban használt online átverési módszer: egy felhasználó hamis profilok mögé bújva igyekszik elnyerni a felhasználók bizalmát, és kicsalogatni személyes adatokat vagy akár pénzt is az óvatlan ismerkedni vágyóktól. Bár a szerelem határtalan és legyőzhetetlen, megfelelő és józan bizalmatlansággal kezeljük, ha Brad Pitt éppen tőlünk kérne anyagi támogatást, mert Budapesten ragadt a repülőgépe – mindezt Tinderen.

A Brigham Young Egyetem kutatói 2017 és 2020 között 2000 szexuális visszaélés kapcsán vizsgálták az online társkeresők szerepét. A kutatásból kiderül, hogy az esetek 14 százalékában a szexuális visszaélés áldozata online társkereső applikáción ismerte meg a későbbi tettest. A kutatási eredmények alapján különösen veszélyeztettek voltak a mentális betegséggel rendelkező felhasználók. Nem lehet tehát elégszer kihangsúlyozni, hogy csak és kizárólag biztonságos környezetben találkozzunk a randipartnerekkel.

Tudatosan a lila ködben

A randiplatform-használat kapcsán hangsúlyozottan fontos a tudatosság. Egyfelől, tanulmányozzuk át az általunk használt platformok szerződési feltételeit. A Tinder szerződési feltételei elérhetők magyar nyelven, kiemelve a fiókfelfüggesztésre okot adó körülményeket és a biztonságos apphasználatot biztosító lépéseket. Másfelől, magunk is kellő körültekintéssel használjuk ezeket az appokat, ügyelve saját és más felhasználók biztonságára – nyitottságunkat tehát bátran „állítsuk párba” tudatosságunkkal, mikor online ismerkedünk.

[1] Az alcím Labi Siffre "Bless the Telephone" c. 1971-es klasszikusára utal.

Ez is érdekelheti