0%

A DSA alkalmazása a hazai piactereknél

utolsó módosítás: 2024. június 6. 13:51

Az Impetus Research Kft. az NMHH felkérésére vizsgálta a DSA bevezetésével kapcsolatos tapasztalatokat a hazai online piacterek körében. A DSA alapján online piactérnek olyan online platformokat tekintettek, amelyek lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy távollevők közötti szerződéseket kössenek a kereskedőkkel. A kutatás során vizsgálták a rendelet ismertségét, az alkalmazásának jelenlegi státuszát, a bevezetés nehézségeit és az esetleges értelmezési problémákat.

A kutatás során öt, jelentős hazai online piactereket üzemeltető vállalkozással készültek személyes interjúk. Az interjúk során elsősorban a következő kérdésekre keresték a válaszokat:

  • A legnagyobb hazai online piacterek szerint mik a legnagyobb kihívások a DSA vonatkozó szabályainak betartása területén?
  • Milyen gyakorisággal találkoznak a piacterek csalásokkal (pl. nem jogtiszta termékek, fizetéssel kapcsolatos csalások), mit tesznek ezek kiszűrése érdekében?
  • Milyen változtatásokat terveznek az online felületeiken, folyamataikban, szabályzataikban a DSA-nak való megfelelés érdekében?

A kutatás alapján az online piactereket üzemeltető vállalkozások nem számítanak arra, hogy a DSA jelentősebb mértékben befolyásolná a jelenlegi piaci folyamatokat és struktúrát, ugyanakkor a fogyasztók számára előnyösnek ítélik meg az új jogszabályt.

Ez is érdekelheti