0%

Időnként térjünk vissza a valóságba! - 2. rész

Ötletek a kütyümentes családi időtöltéshez

Iskoláskorú gyermekek szülőjeként naponta szembesülünk azzal, hogy a gyermekeink életének szerves részévé vált az okostelefon és a közösségi média használata, ezzel szemben a saját gyerekkorunk még kizárólag az offline világban zajlott. El kell fogadnunk, hogy a 21. században már nem létezik gyermek okostelefon nélkül, ugyanakkor vágyunk arra is, hogy megmutassuk utódainknak a korábbi, kütyümentes állapot szépségeit.


A cikk második részében az elmélyültebb, ráérősebb tevékenységekre adunk ötleteket.

Játsszunk!

Húsz-harminc évvel ezelőtt mindenki ismerte a Gazdálkodj okosan!, a Monopoly és a Ki nevet a végén? társasokat, ma már szerencsére ennél jóval szélesebb választékból válogathatunk. A társasjátékozás egyaránt fejleszti az empátiakészséget, az érzelmi intelligenciát, a figyelmet és a gondolkodást. Díjnyertes társasjátékok mellett döntve nem hibázhatunk. 

  • Kezdő társasozók válasszanak együttműködésre építő, kooperatív jellegű társasjátékokat, mint például Rókanyomon vagy Törpék, ami némi felüdülést jelenthet a szülők számára a memóriakártyázás során szerzett csúfos vereségek után.
  • Nagyobbakkal a Helvetiq kis helyet foglaló, utazáshoz is kiváló kártyajátékait is fedezzük fel (pl. Bandido, Winston, Kawaii).
  • Csak papírt és ceruzát igényel az amőbázás, az akasztófázás, a torpedócsata.
  • Ha már feléledt bennünk a versenyszellem, és minden családtag képes elviselni a veszteséget (igen, a felnőttekre is vonatkozik), a stratégiai társasjátékok közül kihívást nyújthat a Kingdomino, Queendomino, Carcassone, Catan vagy Kartográfusok.
  • Ügyességi társasjátékok közül próbáljuk ki a Mistakost, a bábupöccintésre építő Ice Cool-t, a kártyavárépítő Rhino Hero-t, vegyük elő a mindenki által ismert Jengát vagy focirajongó utódokkal a csocsóasztalt.
  • A sakk, a malom és a Rubik-kocka mellett kiválóan fejlesztik a logikát a Gigamic Games által kiadott Quoridor, Quarto, a Tetrisre emlékeztető Katamino táblák vagy akár a Space Taxi kockajáték.
  • Egy pár dobókocka, egy pakli francia kártya és magyar kártya, és már mehet is a kockapóker, römi vagy a huszonegy.
  • Kamaszokkal már lehet az egyezkedést is magában foglaló, versengős Fröccs kártyával kártyázni! (Figyelem! Az alkudozás tárgya lehet akár a kütyüzés időtartama is!) 

Bizonyára ismerős helyzet a szülők számára, hogy az esti lefekvéskor a gyermekek halaszthatatlan késztetést éreznek az aznapi történések elmesélésére, napközben viszont egyetlen szót sem tudunk kihúzni belőlük. („Mi történt ma? Semmi. Bővebben? Semmi különös.”).

  • A családtagok közötti kommunikációt észrevétlenül elősegítik a beszélgetős társasok: a Memóriadó, az Igen! vagy a Körvonal.
  • Bármilyen korosztállyal lehet ún. „beszélgetős befőttet” („conversation jar”) készíteni, ami az Egyesült Államokban elterjedt, önismereti kérdéseket tartalmazó befőttes üvegről kapta a nevét. 

Alkossunk!

  • Zenélhetünk együtt, készülhetünk szülinapra, karácsonyra közös minikoncerttel. Hallgassunk zenét, mutassunk őszinte érdeklődést a tinédzserünk által kedvelt előadók, zenekarok aktuális slágerei iránt, majd mutassuk meg nekik, mi jelenti nekünk a zenét. Menjünk koncertre, ismerjük meg egymás zenei ízlését!
  • Kreatív érdeklődésűekkel fűzhetünk gyöngyöt, varrhatunk bábot, horgolhatunk, hímezhetünk, megtanulhatunk rajzolni (pl. Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! sorozata alapján) vagy rajzversenyt is rendezhetünk, aszfaltkrétázhatunk, origamizhatunk, barkácsolhatunk, festhetünk, idősebbekkel akár élményfestésen is részt vehetünk.
  • A puzzle kirakáshoz nem kell kreatívnak sem lenni (csak türelmesnek).
  • Ne feledkezzünk meg a szem-kéz koordinációt és térbeli megfigyelőképességet fejlesztő építőjátékokról sem: jó mulatság az egész lakást behálózó sínpályákat létrehozni, a lakásban lapuló lego elemeket újra és újra összeszerelni, vagy kevésbé rendszerető háztartásokban a már szétszóródott legodarabokból új alkotásokat kreálni, golyópályákat építeni, maketteket vagy terepasztalt készíteni. 

Tanácsok az élvezetes családi időtöltéshez

  • A lehetőségek végtelen tárházából keressük meg azokat a kapcsolódásokat, amelyek minden családtag számára komfortosak. Társasjátékot nem kedvelő apukát inkább küldjünk el biciklizni a gyermekkel, erősen tériszonyos csemetét lehetőleg ne vigyünk el falat mászni.
  • Egyszer-egyszer mi felnőttek lépjünk ki a komfortzónánkból és tanúsítsunk rugalmasságot a gyermekek kedvéért. Elképzelhető, hogy utólag visszagondolva az lesz a legjobban sikerült, családot összekovácsoló élmény, amit nem mi találtunk ki.
  • Írhat mindenki bakancslistát, hova szeretne eljutni, mit szeretne csinálni, megkönnyítendő a programszervezést, illetve a választás és beleszólás esélyét megadva az aprónép számára is.
  • Az életmódunkhoz és igényeinkhez igazodva igyekezzünk rendszeressé tenni az együttléteket.  

Kovács Emília


A kiegyensúlyozott családi élethez további tanácsokat olvashatunk a https://nmhh.hu/mobilacsaladom oldalon. 

Ez is érdekelheti