0%

Felnőtt tartalmakat kínáló oldalak az EU célkeresztjében – a Pornhub, a Stripchat és az XVideos is az online óriásplatformok listáján

utolsó módosítás: 2024. január 24. 16:03

Az európai szabályozók és jogalkotók régi törekvése volt, hogy hatékonyan tudjanak fellépni a felnőtt tartalmakat kínáló nemzetközi szolgáltatókkal szemben: meggátolják az illegális tartalmak feltöltését a platformjukra, ellenőrizzék a felhasználók életkorát és megakadályozzák a kiskorúak hozzáférését a weboldalaikhoz.

A Bizottság legutóbbi döntése komoly lépés lehet ebbe az irányba, ugyanis 2023. december 20-i döntésével online óriásplatformnak (VLOP) minősítette a kanadai székhelyű Pornhub, a ciprusi illetőségű Stripchat és a csehországi XVideos oldalait, további három szereplővel bővítve az online óriásplatformok és szolgáltatások 2023 áprilisában megállapított 19 fős csoportját.

A Bizottság döntése azt követően született, hogy egy vizsgálat során megállapította: az Európai Unió területén belül mindhárom oldal aktív felhasználóinak száma meghaladja a 45 milliós küszöbértéket – annak ellenére, hogy a Pornhub az Európai Unión belül csupán 33 millió aktív felhasználóról tett jelentést.

A Pornhub, Stripchat és XVideos szolgáltatóinak az online óriásplatformként való minősítést követően négy hónapjuk van arra, hogy konkrét intézkedéseket hozzanak az online felhasználók – köztük kiemelten a kiskorúak – védelme, a nagyobb átláthatóság és elszámoltathatóság, illetve a szolgáltatásaikból eredő rendszerszintű kockázatok mérséklése érdekében, eleget téve a digitális szolgáltatásokról szóló uniós rendelet (DSA) által előírt többletkötelezettségeiknek.

Ezek egyikeként elemezniük kell például a jogellenes-, illetve az alapvető jogokat fenyegető tartalmak terjesztésével kapcsolatos sajátos rendszerszintű kockázataikat, az erről készült kockázatértékelő jelentést pedig be kell nyújtaniuk a Bizottságnak. Az így megállapított (pl. gyermekek szexuális bántalmazását ábrázoló anyagok terjesztésével kapcsolatos) kockázatok vonatkozásában kockázatcsökkentő intézkedéseket kell bevezetniük, megerősítve és szükség szerint átalakítva az ilyen jellegű kockázatok feltárásához vezető belső folyamatrendszerüket. Kötelező lesz a felhasználók életkorát ellenőrző eszközök bevezetése is, és általánosságban úgy kell alakítaniuk a szolgáltatásaikat – az ajánlórendszertől kezdve a szerződéses feltételekig –, hogy az a lehető legteljesebben szolgálja a kiskorúak védelmét és jólétét.

A fenti célokat támogatják a nagyobb átláthatóságot és elszámoltathatóságat garantáló olyan előírások is, mint a kötelező külső és független ellenőrzés, a nyilvánosan hozzáférhető adatokhoz való hozzáférés biztosítása a kutatók – köztük a digitális szolgáltatási koordinátorok által kijelölt ellenőrzött kutatók – számára, a tartalommoderálási döntésekről és a kockázatkezelésekről szóló jelentések hathavonta, továbbá a rendszerszintű kockázatokról és az ellenőrzések eredményeiről szóló jelentések évente történő közzététele.

A kötelezettségeknek való megfelelés felügyeletét elsősorban a Bizottság látja majd el, együttműködve a letelepedés helye szerinti tagállamok, jelen esetben Ciprus és Csehország digitális szolgáltatási koordinátorával. Ciprus digitális szolgáltatási koordinátora a Ciprusi Rádió-Televízió Hatóság (Cyprus Radio Television Authority: CRTA), Csehországé a Cseh Távközlési Hivatal (Czech Telecommunication Office: CTU). Amennyiben az online óriásplatformot üzemeltető szolgáltató nem tesz eleget az uniós rendeletben előírt kötelezettségeinek, a Bizottság pénzbírsággal sújthatja, melynek mértéke elérheti az előző pénzügyi év teljes globális forgalmának 6%-át.

 

Ez is érdekelheti