0%

Időnként térjünk vissza a valóságba! - 1. rész

utolsó módosítás: 2023. augusztus 14. 13:09

Ötletek a kütyümentes családi időtöltéshez

Iskoláskorú gyermekek szülőjeként naponta szembesülünk azzal, hogy a gyermekeink életének szerves részévé vált az okostelefon és a közösségi média használata, ezzel szemben a saját gyerekkorunk még kizárólag az offline világban zajlott. El kell fogadnunk, hogy a 21. században már nem létezik gyermek okostelefon nélkül, ugyanakkor vágyunk arra is, hogy megmutassuk utódainknak a korábbi, kütyümentes állapot szépségeit.


A cikk első részében a digitális világot időnként mellőző, aktívabb családi időtöltésre fogalmazunk meg javaslatokat. 

Mozogjunk!

  • Elég csak felidézni, hogy milyen tevékenységek okoztak örömet gyermekkorban, máris rengeteg ötlet akad, amit kipróbálhatunk saját gyerekeinkkel is: fára mászás, gumizás, jojózás, ugróiskolázás, ugrókötelezés, papírrepülőzés.
  • Néhány sporteszköz megvásárlásával derűs és aktív órákat szerezhetünk a család minden tagjának: focizhatunk, kosarazhatunk, röplabdázhatunk, tollasozhatunk, pingpongozhatunk, dartsozhatunk, íjászkodhatunk vagy gurulhatunk együtt kerékpáron, gördeszkán, görkorcsolyán is.
  • Készüljünk fel együtt sportversenyekre, menjünk uszodába, fallabdázni.
  • Kevésbé ismert, de lebilincselő készségfejlesztő játék az ördögbot is, tegyünk vele egy próbát.
  • Fedezzük fel a lakóhelyünk környékén található sportpályákat, játszótereket, kinti konditermeket, szeles időben pedig jusson eszünkbe a szekrény alján heverő papírsárkány és csaljuk ki akkor is a gyerekeket a friss levegőre.
  • Sétáltassunk kutyát (akár kérhetünk kölcsön, ha nincs saját).
  • Bármilyen életkorú gyermekkel mehetünk túrázni, a család állóképességéhez és edzettségi szintjéhez választva a túrák hosszát, nehézségét, szintemelkedést és a tempót. A túrák tematikus módon is felfűzhetőek, például várromok, kilátók, szurdokok, barlangok szisztematikus végigjárásával, érdemes szemezgetni a Turista Magazin ajánló cikkeiből. Kitartóbbak dönthetnek az Országos Kéktúra útvonalainak bejárása mellett, ahol külön gyermekkéktúra szakaszokat is kijelöltek.
  • A nemzeti parkok honlapjain számos kirándulási célpontot találhatunk, a bemutatóhelyektől kezdve a tanösvényeken át a látogatóközpontokig.
  • Merészebbek vagy magukban kellő bátorságot érzők keressék fel a via ferrata utakat, kalandpályákat, vegyenek részt vízitúrákon.
  • A városok felfedezéséhez ajánlott a Tourinform irodákban kérni a budapesti, veszprémi, valamint balatoni települések bejárását segítő Kajla rejtvényfüzeteket, vagy akár az Imagine Budapest-től beszerezni a budapesti és Budapest környéki városnéző, autós és gyalogos útvonalakat tartalmazó kiadványokat is.
  • Egyre népszerűbbek – ugyan az internet segítségével, de a valóságos világban játszott – városi nyomozós játékok, valamint a geocaching.
  • Keressük fel a hagyományőrző udvarokat, skanzeneket.
  • Ha esős időben útnak indulnánk, az unalmasnak tűnő múzeumlátogatást is vonzóbbá tehetjük az ún. felfedező hátizsák kölcsönzésével vagy a tárlatok foglalkoztatófüzet alapján történő, szórakoztató formában való megismerésével.
  • Ha inkább otthon maradnánk, akkor is érdemes benti átmozgatós gyakorlatokkal levezetni a gyerekek felesleges energiáit: egy kis fantáziával bármely bútordarab alkalmas akadálypálya építésére, jó móka a szék alatt átbújni, a kanapén átmászni, babzsákkal célba dobni, akár stopperrel mérhető az idő, és sportkommentátori készségeinket is fejleszthetjük közben.
  • Készíthetünk egy lepedő és filc segítségével házilag Twistert vagy kisebb gyerkőcökkel alaprajz alapján kereshetünk kincset is.

Végezzünk hétköznapi tevékenységeket közösen!

Valószínűleg az ablakmosás és portörlés mint kollektív családi tevékenység nem nyeri el egyetlen 5 éves kor feletti utód tetszését sem, de minőségi együtt töltött időnek tekinthetjük akár a kertészkedést, a növényápolást, a vasárnapi ebédfőzést vagy süteménysütést, továbbá a várakozás vagy utazás közben beszélgetésre fordított időket. 


Alhatunk kint a teraszon, nézhetünk csillagokat, sátrazhatunk a kertben, olvashatunk zseblámpa fényénél, nézegethetünk régi családi fotókat, süthetünk szalonnát, grillezhetünk, bátorságpróbára mehetünk éjszakai túra keretében. 


Tévedés azt hinni, hogy a minőségi időtöltés kizárólag szervezett programokból állhat, jól esik egyszerűen csak együtt lenni, beszélgetni, nevetni, a hangsúly az egymásra figyelésen van.

 Kovács Emília

További fontos ismeretek a témában: https://nmhh.hu/mobilacsaladom

Ez is érdekelheti